Türk Hukuku’nda davalıların avukat ile simgeleme edilmesi gibi bir zorunluluk getirilmiştir. Aksine herkesin mahkemelerde kendisini temsil etme hakkına sahiptir. Bu nedenle adli ve idari mahkemelerde davacı ya da davalı konumu ile, ceza mahkemelerinde sanık ya da katılan olarak ve icra dairelerinde alacaklı-borçlu konumunda yapacağınız prosedürlerde ve duruşmalarda avukat tutma zorunluluğundan söz edilmemektedir.
Avukatlık mesleği bir serbest meslek çalışmasıdır. Gelir Vergisi Kanunu’nun 65. maddesinde serbest meslek faaliyetinin tanımı; “Sermayenin ötesinde şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayalı ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi tutulmaksızın şahsi sorumluluk üzerinde kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.”biçimindedir.
Dava açmak bir kişi ya da kuruluş aleyhinde mahkeme önünde bir hak talebinde bulunmak demektir. Haksızlıklla karşı karşıya kaldığınızda hakkınızı alamadığınızda mahkemeler araya dahil olarak “Türk Milleti adına” yargılamada bulunduktan sonra hakkınızı size teslim edecektir.
Adalet Bakanlığı verilerine göre göre 2007 senesinde bir hukuk davasının sonuca bağlanması Türkiye genelinde ortalama 202 gün sürmüştür. Bu süre mahkemelere göre az ihtimalle bile olsa değişiklik olmaktadır. Örneğin 2007 senesinde bir dava ortalama olarak; Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde 619 gün içerisinde, Asliye Ticaret Mahkemesinde 410 gün içerisinde, İş Mahkemesinde 441 gün içerisinde Aile Mahkemesinde 157 gün içerisinde , Sulh Hukuk Mahkemesinde 108 günde sonuca bağlanmıştır.
Dava dilekçeniz ile gerekli harç ve masrafları yatırdıktan sonra mahkeme ön bürosuna yaptığınız başvuru ile dava açma süreciniz başlar.Açtığınız dava bir dosya numarası ile kaydedilir ve ön incelemeye geçilir.Ön inceleme aşamasında hakim davanın usul şartlarını değerlenirecek sonrasında ise bir duruşma günü belirlenecektir.
Anayasa’nın 36. maddesinde vatandaşın hak arama özgürlüğü şu şekilde ifade edilmiştir : ‘Herkes meşru vasıta ve yollardan faydalanmak sureti ile yargı mercileri önünde davalı ve davacı sıfatı ile adil yargılanma hakkına sahiptir.’ Bu süreçte vatandaş hak arama özgürlüğünü bu alanda hakim olan avukatlar aracılığı ile gördürmektedir.Bir davada vekil olarak atanma şartı sadece ‘avukat’ sıfatı ile bulunduğu ilin barosuna kayıtlı avukatlara aittir. Avukat ile müvekkil arasında, avukatın sunduğu hizmetin karşılıksız kalmaması için ‘karşı tarafa vekalet ücreti ödeme zorunluluğu’ getirilmiştir.Bu sayede avukat ile müvekkil arasında verilen hizmetin karşılığına ilişkin asgari bir tutar belirlenmiştir.
ava açmadan önce mutlaka bir uzman ile bu süreci değerlendirmeli , artı ve eksilerinizi neler olabileceğini önceden öngörebilmelisiniz.Aksi taktirde bir davayı kaybetmeniz durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yaptığınız bir çok gider kalemi masrafı sizin üzerinize kalacaktır.
1. Adınız soyadınız, TC kimlik numaranız, açık adresiniz 2. Karşı tarafın; adı soyadı (kurum ise ünvanı), biliyorsanız TC Kimlik Numarası, adresi 3. Mümkün olduğunca açık ve öz şekilde aşağıdaki hususları dilekçenizde belirtiniz a. Davanızın konusu b. Davayı açma nedeniniz c. Talebiniz (dava sonucu elde etmek istediğiniz sonuç) d. Yasal dayanaklarınız e. Delilleriniz i. Dilekçeniz arkasına delil listesi ekleyerek tüm delillerinizi sıra ile yazınız ii. Elinizde olan delilleri dilekçeniz ekinde sıra numarası vererek sununuz iii. Elinizde olmayan delillerin nereden temin edileceğini açık şekilde yazınız. f. Davaya konu olayın (şeyin) gerçekleştiği tarih ve sizin öğrendiğiniz tarih g. Va